Minister Schultz teruggefloten: rechtbank Rotterdam vernietigend over snelheidsverhoging naar 100 km op de A13 door Overschie

De bewonersorganisaties juichen. De Vereniging Tegen Milieubederf en Gezond Overschie hebben met succes juridisch aangetoond dat Minister Schultz van Haegen fouten heeft gemaakt bij haar besluit van juli vorig jaar om de snelheid te verhogen van 80 naar 100 km/uur. Haar besluit is door de rechtbank Rotterdam vernietigd. Zij kan binnen 12 weken in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak en een nieuw besluit nemen. Als zij dat niet haalt, dan komen de 80 km-borden terug langs de A13.

In de uitspraak verwijten de rechters dat de minister meer waarde hecht aan ‘de vrijheid van verkeer’ van de automobilisten die over de rijksweg langs de huizen razen, dan aan het belang van een goede gezondheid voor de omwonenden van de A13. Volgens de wet is die belangenafweging nodig voor een goed bestuurlijk besluit. Het gaat niet alleen om meer uitlaatgassen die hun tol eisen op den duur.

Gesjoemeld
Schultz van Haegen wordt ook verweten met geluidsnormen te hebben gesjoemeld. Zij dacht slim gebruik te kunnen maken van een tijdelijke regel die meer lawaai toestaat dan normaal in geval van wegwerkzaamheden. Dat mag, maar alleen tijdens de werkzaamheden, niet structureel jarenlang zoals zij dit uitlegt. Van dat extra verkeerslawaai hebben de Overschiënaars wel het meeste last.

Slaapstoornissen
Luchtvervuiling is vooral schadelijk voor jonge, zelfs ongeboren kinderen en kwetsbare ouderen. De herrie treft iedereen en zorgt vooral ’s nachts voor ergernis en slaapstoornissen in de omtrek. Ook ‘vergaten’ de rekenmeesters op het ministerie de knalpotten van de motorfietsen, die zich niet eens aan de snelheidslimiet van 100 km/uur houden.

Gezondheidsschade
De bewoners voelen zich in deze gesteund door de gemeente Rotterdam, die met duidelijke meetgegevens van de DCMR de gezondheidsschade aantoonde. Jarenlang minder gezond leven, wat vergelijkbaar is met 20 dagen eerder sterven dan buiten Overschie.

Opgelucht
Deze uitspraak is belangrijk voor andere procedures en gebieden. Amsterdam en Den Haag, waar de rijsnelheid ook is verhoogd, halen nu opgelucht adem. Hen is een rechtsgang bespaard.

'Kindvriendelijke omgeving'
Wat dit betekent voor de nieuwbouw aan het Kleinpolderplein is nog onbekend. Wethouder Karakus geeft op 22 november daar, in de oksel van het knooppunt A13/A20, het feestelijke startsein voor de bouw van 84 eengezinswoningen. Woningbouwcoöperatie Woonstad werft kopers met de slagzin: ‘kindvriendelijke omgeving nabij uitvalswegen’.

Bewerkt persbericht, 21-11-2013

Vóór 2 juli 2012 mocht niet harder dan 80 km per uur worden gereden op de A13 langs Overschie. Maar toen besloot minister Schultz van Haegen de snelheid te verhogen naar 100 km per uur. Zij is hiervoor nu teruggefloten door de Rotterdamse rechter.