Lintje voor de Veurzitter

     Op 29 april 2010 kreeg Lilian van der Horst een Koninklijke onderscheiding. Zij werd ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’.
De onderscheiding die  Lilian van der Horst mocht ontvangen is omdat zij zich al jarenlang met bijzondere gedrevenheid inzet voor het behoud van natuur en milieu, voor allerlei maatschappelijke zaken en de rk-kerk. Daarbij is zij bestuurslid van vele stichtingen en verenigingen en clubjes, waar onder de Vereniging Tegen Milieubederf (VTM) en de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) en is zij na 3 termijnen wederom actief als raadslid.

De toespraak  door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en de toekenning van deze onderscheiding is een hart onder de riem van alle mensen die zich inzetten voor behoud van de natuur en het open landschap.

Hierbij de tekst van de toespraak:

Mevrouw van der Horst,

Sinds jaar en dag zet u zich met veel volharding en veel plezier in voor een gezonde  samenleving  en voor gebieden met natuur en historische landschappelijke waarden. Uw kennis als landbouwkundig ingenieur heeft u altijd vrijwillig ingezet om te pleiten voor een beter leefmilieu.

U doet dat met name voor Overschie waar het milieu onder druk staat. U wist met de Stichting Gezond Overschie voor elkaar te krijgen dat er geluidsschermen voor de A 13 kwamen en dat er een 80 km zone werd ingevoerd. Inmiddels  is het een voorbeeld voor heel Nederland geworden.

U werd in 2007 tot Overschienaar van het jaar uitgeroepen door de bevolking van uw eigen deelgemeente. Dat moet toch wel wat zijn !

U bent hier dan ook, in vele verschillende opzichten, een bijzonder actieve bewoner en een vraagbaak voor velen om u heen. U zat voor drie bestuursperioden in de deelgemeenteraad en was zeer actief in de parochie.

Als geen ander beschikt u over een uitgebreid netwerk en u zet dat in om te strijden voor een

Leefbare en gezonde omgeving.  U bent actief in diverse organisaties die zich met de noordrand en het milieu bezig houden. U bent een pleitbezorgster voor behoud van het open landschap tussen Rotterdam en Delft en u laat uw stem onvermoeid horen waar u dat kan doen.

Ik moet zeggen, ik heb nu twee keer  over dat gebied gevlogen, mevrouw van der Horst, om inderdaad  te zien hoe kwetsbaar dat stukje groen is tussen den Haag en Rotterdam en hoe belangrijk het is dat we de komende decennia daar met beleid mee omgaan. Want als we niet opletten is het zo gebeurd. En het gebied langs de A13 richting den Haag is toch ook nog eens onze zuurstoffles. Ik wens dat mensen zoals u een lang leven beschoren zal blijven om te blijven strijden voor het mooie dat wij in onze omgeving hebben.

Voor uw langdurige inzet voor de samenleving heeft het Hare Majesteit behaagt u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Aboutaleb,